Prin intermediul atelierelor de mediere prin comunicare creativă ne-am dorit să dezvoltăm mecanisme și abilități pentru identificarea problemelor cu care se confruntă membrii comunității, să ajungem împreună la formularea si comunicarea problemelor în mod coerent, clar și constructiv, dar și la colaborare, coeziune și compromis între participanții la proiect și grupurile din care fac parte.
Unele dintre rezultatele atelierelor pot fi explorate în capitolul III al volumului „Diferențe: Experiențe personale și dinamici intracomunitare”, unde prezentăm un colaj de texte și imagini care documentează și relevă experiențe personale, dinamici intracomunitare și diferențe de poziție și statut social.
Cele 28 de ateliere de mediere prin comunicare creativă au fost structurate astfel:
16 ateliere de scriere creativă
8 ateliere de Photovoice
4 ateliere de Video și New Media
Atelierele de scriere creativă:
Atelierele de scriere creativă au fost dezvoltate și susținute de Alina Medoia și Carolina Vozian.
3 ateliere cu profesori
8 ateliere cu copii
4 ateliere cu părinți
1 atelier comun
Acestea au avut ca scop folosirea poveștilor personale pentru împuternicirea colectivă. Exercițiile exploratorii de scriere creativă autobiografică au facilitat exprimarea propriilor experiențe de viață, dificultăți, dar și împărtășirea formelor de gestionare și reziliență cu scopul final al solidarității și implicării civice comunitare. Ca metode de lucru au fost folosite scrisul liber (freeflow), interviurile, exerciții de mișcare, încorporare și interacțiune cu spațiul, exerciții care încurajează empatia, colaborarea și altele.
Galerie foto
Atelierele de Photovoice
Atelierele de Photovoice au fost susținute de Ileana Gabriela Szasz.
4 ateliere cu părinți
4 ateliere cu copii
2 ateliere cu tineri
Acestea și-au propus să îi ghideze pe părinți, copii și tineri să exprime prin intermediul imaginilor realitatea imediată pe care o trăiesc, problemele cu care se confruntă și strategiile, mijloacele prin care le depășesc. Cu ajutorul imaginilor create de aceștia și prin expoziția finală, am încurajat dialogul în interiorul comunității pentru căutarea unor potențiale soluții și forme de colaborare. Imaginile au fost astel folosite și ca o resursă de comunicare a problemelor.
Galerie foto
Atelierele de Video și New Media
Atelierele de Video și New Media au fost proiectate și susținute de Viorel Vlad. La acestea au participat elevi din Școala Gimnazială nr 2 Dârvari.
Scopul atelierelor a fost familiarizarea cu new media, în special cu TikTok, a doua cea mai folosită aplicaţie de social media din România după Facebook. Am avut ca obiective înzestrarea cu abilităţi şi cunoştinţe pentru a folosi new media ca o unealtă pentru organizarea comunitară şi amplificarea vocii elevilor. Atelierul a pornit de la elemente de bază, precum ce este mai exact social/new media şi cum le putem folosi într-un mod sigur şi fără repercusiuni negative şi ajungând până la înţelegerea avansată a folosirii platformei pe o temă comunitară.